Just nu är det mycket oroligt i många länder, information och pengar kommer inte fram vilket leder till många tvingas ta till andra metoder för att få in pengar till mat. Ett utbrett sätt just nu är nätfiske. Det vill säga de försöker lura av dig användarnamn. lösenord och annat till din bank, webbhotell, sociala medier, gmail och liknande.

Jag fick själv ett meddelande hos signal på min mobil ”Glöm inte att lämna dina uppgifter så att vi kan skicka dig den här helt nya MacBook Pro. Gäller bara ytterligare 30 sekunder: länk”

Meddelandet startade med en amazon logga följt av ett telefon nummer +84 90 237 04 52 som ser ut att komma från vietnam.

Jag ser många andra som fått ungefär samma meddelande. Se mer på reddit>>>.

Dina pengar expressen skriver om en kund som klickade på ett sms vilket såg ut att komma från postnord varefter hans telefon ringde 100 tals gånger och skickade sms till Japan. Se mer på expressen>>>. Problemet är ju, framförallt, om du väntar på ett paket du klickar för att få mer upplysning om var du skall hämta paketet och kanske ett kolli nummer. Likadant vårdguiden. Tänk dock på att sms från postnord aldrig innehåller några länkar. Gör det till en regel: klicka aldrig på länkar i sms.

En annan vanlig phishing just nu är när du är kund hos ett webbhotell, kanske en bank och liknande. Du får ett mail eller sms med en logga som ser riktig ut och en länk som leder dig någon annanstans än ditt webbhotell eller bank. Här bedes du logga in och ditt användarnamn plus lösenord lagras på denna falska sida. Ett sätt att undvika detta kan vara genom att använda två faktor autentisering. Det vill säga du får ett sms till din mobil eller annan enhet du skall skriva på webbplatsen efter att du loggat in med användarnamn och lösenord.

Jag tycker google lagt ut en någorlunda bra beskrivning på lösenordsfiske. Se mer på google.com>>>.

Loopia skriver också det går ut spam mail med deras logga. Du bedes här att logga in på ditt konto på webbhotellet eller något liknande. Du kan se mer vad de skriver på loopia/natfiske>>> .

Postnords varning för bluff mail och sms ser ut så här: https://www.postnord.se/vara-losningar/artiklar/sakerhet/bluffmejl-bluff-sms-och-bluffannonser

Nu är det inte helt säkert ens med två faktor autentisering. Jag tycker Barbara Bati beskriver hur hackare kommer förbi även detta i hennes artikel ”5 ways attackers can bypass two-factor authentication” på hoxhunt.com.

Sååå. se upp med vad du klickar på.

Mvh

Björn Larsen https://björnlarsen.se

Tagged with:
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Denna webbplats använder cookies. Läs mer här. Tillåter du ej cookies så klicka på