Just nu öppnar flera stycken i Sverige. Det var stora rubriker när Robert Illjassons butik öppnade i Viken Helsingborg och det är många verksamheter som hävdar de är den första obemannade butiken i Sverige. Robert Illjassons butik fick rubriker i tidningar som Helsingborgs Dagblad , Sydsvenskan , GP , Svenska dagbladet och utländska tidningar . Idéen med obemannade butiker du kan gå in i är dock inte så ny som hävdas här. ESCS påstår de startade med detta koncept redan 2007 och sedan har du ju redan liknande arrangemang på olika arbetsplatser i Sverige. Frågan är om de etablerade snabbmats kedjorna som Mc Donalds, Burger King, Max o.s.v. kommer att göra likadant. Den applikation för betalning som Robert Illjasson använder kallas för näraffär och kommer, med all sannolikhet, att fortsätta öka. Idén handlar om att använda mobilt bankid för att komma in i affären och sedan scanna varorna innnan du går ut igen. Du kan läsa mer om applikationen på deras hemsida.

Soffadirekt är ett möbelvaruhus som använder denna typ av inloggning på ett annorlunda sätt. De använder obemannade showrooms runt om i landet där du har möjlighet att komma in i ”offline” butiken och provsitta en soffa eller provligga en säng genom att skicka ett sms och, på den vägen, få en kod till dörren. Här står ingenting om vad som händer när en uteliggare bestämmer sig för att övernatta här men jag antar de använder någon slags tidskod för att larma om någon får för sig denna idé.

Företagsam.nu påstår ikea redan provat samma idé i Norge .

Blir intressant att se hur detta påverkar handels. E-handeln ökar ju dramatiskt just nu. Robotar börjar förekomma på massor av ställen. I industrin, hemma, i bilen, på flygplan, tåg och allt emellan. Den nya atlas-roboten klarar det mesta du kan göra och mycket bättre. Vi får väl hoppas de inte bloggar också.

Tagged with:
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Denna webbplats använder cookies. Läs mer här. Tillåter du ej cookies så klicka på