Det är inte alltid som enbart bredbandsoperatören är skyldig till dålig fart på ditt internet. Det finns flera inställningar du kan göra både på ditt system och webbläsare samt om du väljer att använda trådlöst eller kablat nätverk . Vi skall här använda kablat nätverk. Det vill säga det går en fast kabel från nätverkskortet på din dator och till ditt modem. Tyvärr kan vi inte ta med allt annat som kan finnas mellan datorn och internet här. Där är jag tvungen att göra ett hembesök för att få en uppfattning om alla andra problem du har hemma.
Till att börja med så titta på den webbläsare du använder. Det skiljer mycket i prestanda mellan de vanligaste webbläsarna som firefox, google chrome och Internet Explorer. De resultat jag fått fram visar nästan 50% bättre resultat på Google chrome som du laddar ner här>>>. Det kan även ha att göra med hur länge du använt samma webbläsare. Har du kört samma webbläsare ett antal månader kan det löna sig att tömma cachen på webbläsaren då och då. Detta gör du i inställningar under verktyg på de flesta webbläsare. Andra saker kan vara brandväggar du har installerat i din windows eller hur du har konfigurerat din router.
Det skiljer sig även på vad du får ut av dessa inställningar beroende på din version av operativsystemet, vilket antivirus du har på datorn, hårdvara och de program du använder. Vissa program tynger ner ditt system och gör det svårare för dig att hålla en duktig uppkoppling.
Windows brandvägg har aldrig varit någon stjärna på detta med nätverk och där föreslår jag att du använder en annan form av skydd. Som, exempelvis, en router. Du stänger enkelt ner din brandvägg i windows genom att använda kommandotfirewall-cpl firewall.cpl
Använd tangenten windows + r, skriv sedan in kommandot firewall.cpl i rutan och klicka på ok eller tryck entertangenten på ditt tangentbord. Du ser var du hittar dessa tangenter på drivrutiner.net
vanlig-firewall
Ser du här att windows firewall är igång bör du stänga av den. Det gör du genom att klicka på stäng av brandväggen till vänster.
turnoff-fireall För att få effekt är du tvungen att starta om datorn.

Vi skall även titta på dina inställningar för nätverkskort. Som så mycket annan hårdvara har du lika många inställningar här som det finns nätverkskort men du har inställningar för duplex på de flesta .

Hit kommer du enklast genom att trycka windows + r-tangenten och skriva ncpa.cpl och klicka kör eller trycka enter.


Du högerklickar sedan på inställningar för lokalt nätverk och väljer egenskaper(properties). Här kan vara lämpligt ta bort flugbenet ur QOS som aldrig används på ditt lokala nätverk hemma. I egenskaper för ditt nätverkskort klicka på konfigurera. Du får nu massor med möjligheter att ställa in saker för ditt nätverkskort.

Under fliken avancerad(advanced) har du flera inställningar du kommer åt som egenskaper för duplex. Här är du tvungen att prova dig fram för det kan ge olika prestanda beroende på hur din internet-uppkoppling ser ut, om du har gamla *nätverkskrivare på ditt hemma-nätverk samt hur inställningarna i din router eller modem ser ut. Vi provar i alla fall med 1GB full duplex här. OBS!!! Skulle du nu plötsligt få avbruten förbindelse efter denna konfigurering använder du “auto-negotiaion” eller automatiskt istället.
Du har även flera andra ställen här du kan göra inställningar som inställningar för IPv6.

Oftast behöver du inte denna så länge du inte skall komma åt en lurig host som bara tillåter dig att komma in via ett IPv6 nummer. Ett annat ställe att prova dig fram på kan vara detta med Jumbo frame som du hittar på flera kort. Ibland kan det vara nyttigt att köra större storlek här. Lite gällande vilken typ av trafik du kör. Prova dig fram.

Ett annat ställe som kan öka näthastigheten är några av alla de här autoinställningar du hittar på windows. En autoinställning som sänker din internethastighet är receive autotuning level vilken automatiskt skall ställa in windows att leta dns:er vilket gör hela processen så mycket slöare. Du kan se om den är påslagen genom att öppna kommandoprompten med windows-tangenten+R och sedan skriva cmd. Du klickar nu ok eller trycker ner entertangenten. Du får då fram ett svart fönster i vilket du skriver:
netsh interface tcp show global
och sedan trycker din entertangent igen. Du kan nu se om receive autotuning level är inkopplad som här. Står det normal efter receieve Windows auto-tuning level kan det vara värt prova stänga av denna.
Det gör du genom att skriva in kommandot:
netsh interface tcp set global autotuning=disabled
och trycker enter. Värdet skall nu bli disabled om du kör det första kommandot igen.

OBS!!! Du blir tvungen att logga in som administratör på båda ställena för att få datorn att lyda dina kommandon. När det gäller kontrollpanelen får du ett meddelande om att du måste logga in som administratör och det trycker du bara att du gör. Det blir lite omständigare med kommandoprompten. Här blir du tvungen att leta upp cmd.exe i fältet sök du får fram after att ha tryckt på windows tangenten och sedan högerklicka på cmd.exe.

runasadmin

Högerklicka på cmd.exe och välj “kör som administratör”. Jag vill även tillägga att om du kör på ett “helsvenskt” system ser “Receive Windows Auto-Tuning Level” annorlunda ut. På svenskt windows heter det “Automatisk justeringsnivå för mottagningsfönster” istället och ser ut så här:

disabled

Du skall dock fortfarande använda de engelska kommandona.

Ett annat kommando som kan vara användbart här i kommandoprompten är flushdns. Detta åstadkommer du helt enkelt genom att skriva :
ipconfig /flushdns
och trycker entertangenten. Detta kommando rensar ut mycket gammalt på datorn så att ditt nätverk letar direkt på internet istället för att rota på datorn innan den kommer fram till sidan du skall kika på.
Efter varje inställning du gör här startar du om datorn och provar sedan på bredbandskollen
har du fler tips eller några frågor så skriv en kommentar efter inlägget och jag skall försöka svara så fort som möjligt.
För bättre bredband.
* det finns äldre hårdvara som drar ned hastigheten på ditt nätverk. Äldre skrivare på nätverket kan ha 10 MB och om den är igång drar den ner hastigheten på hela ditt nätverk till denna hastighet. Det kan även ha att göra med andra saker som är kopplade. Exempelvis en gammal hubb eller liknande.
Skulle det nu vara så att ditt kommando IPCONFIG /renew inte fungerar kan detta bero på att tcp/ip är inställt för statiskt nätverk. Se mer här hur du ställer in ditt kort för att automatiskt erhålla en ipadress>>>

Du hittar massor av andra praktiska snabbkommandon för din windows på drivrutiner.net>>>

 

4 Responses to Några inställningar och hack för snabbare internet på din windows 7

 1. pilegarden.se skriver:

  Ja, tack för ett långt och givande inlägg. Men du det står “disabled” på bilden med autotuning.
  Sedan, hade det inte varit en bra grej att även skriva lite om hur du trimmar ditt trådlösa nätverk för där vet jag många har problem.

 2. drivrutiner.net skriver:

  Jag ser det nu. Fick visst upp fel bild där. Skall se om jag kan hitta den andra.
  När det gäller problem med trådlöst nätverk är det väldigt olika beroende på vilken router du kör. Som jag nämnt så många gånger tidigare är det enklast om du kör med samma varumärke på alla noder(nätverksanslutningar) på ditt nätverk, även trådlösa nätverk. En sak som kan ge effekt på de flesta trådlösa nätverk är att prova olika frekvenser då det är så mycket vitt brus i luften nu för tiden. Vi har massor av apparater i hemmet som ger störningar. För att sedan inte tala om alla de andra trådlösa nätverk du har runt om dig.
  sitecom routerHär är en variant på trådlös router. Detta är en sitecom och många andra liknar till en del detta gränssnitt. Det du ser här är gränssnittet var du kan ändra frekvens och frekvensområde. Frekvensen ändrar du här genom att välja en channel(kanal). Du klickar sedan på save, spara, apply eller liknande, startar sedan om den enheten du skall surfa trådlöst med och försöker komma ut på nätet. Prova så många kanaler du kan och du kommer snart underfund med vilken som är den bästa för tillfället. För att komma in i detta gränssnitt kopplar du en kabel mellan lan-ingång och en dator, du startar sedan om datorn, går ut i kommandoprompten, som ovanför, och skriver kommandot ipconfig varefter du trycker enter. Den ip adress du här får på gateway är den adress du skriver i adressfältet på webbläsaren för at komma in i routern. Här brukar komma en login ruta och där är du tvungen att läsa manualen eller googla för att hitta användare och lösenord. Väldigt många routrar köper Admin och Password.
  Jag skall se om jag kan sätta upp en lite bättre manual så småningom. Jag återkommer.

 3. swerogge skriver:

  Hej. Antar att windows egna brandvägg bör ersättas med annan först, innan man tar bort den, eller hur?

  • drivrutiner.net skriver:

   Hej swerogge. Oftast har du idag en brandvägg i form av router (NAT) i ditt modem eller bredbandsrouter vilket gör windows brandvägg onödig. Men självklart om du kopplar dig direkt till internet utan någon brandvägg emellan skall du helt klart titta på en sådan. Detta om du då använder ett väldigt gammalt modem typ dem vi hade på 90 talet. Det finns väldigt många sätt att sätta upp en NAT brandvägg hemma. Det enklaste är nästan att använda en gammal dator du kopplar in ett par nätverkskort och använder något som freesco(står för free cisco). Du behöver en gammal floppy-disk och läsare, ett par nätverkskort och startar på floppyn som, i sin tur, har massor av möjligheter att konfigurera din router plus brandvägg. Du kan läsa mer om denna lösning på https://www.freesco.org/ och https://en.wikipedia.org/wiki/FREESCO.
   Du hittar sedan väldigt många gratis brandväggar du installerar på ditt system ute på nätet idag. Du hittar några användbara på drivrutiner.net.
   Med NAT menas “Network Adress Translation” eller omvandling/översättning av nätverksadress. Du omvandlar en publik ip adress som 83.234.55.76 till något annat. Exempelvis 192.168.0.1 eller 10.0.0.1 . Detta gör det svårare för hackare att hitta en adress på insidan av din router.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Denna webbplats använder cookies. Läs mer här. Tillåter du ej cookies så klicka på