Det danska säkerhetsföretaget Heimdal security varnar i sin blogg för ett otäckt virus som hackar din android enhet om du öppnat för att installera från okända källor. Ett nätverk kallat Mazar BOT skickar nu ut sms med en länk där de vill du skall klicka på länken i meddelandet för att du skall kunna läsa ett meddelande från någon som är bekant.  Det vanliga är att android stängt av möjligheten att installera program från andra källor än google play men om någon lyckats öppna för denna möjlighet riskerar du att få hemska mobilräkningar, möjligheten för hackare att se vilka du talat med, dina lösenord till mobilbanken och en massa annat.
Så här gör du för att kolla denna funktion är stängd.
installningar

På de flesta smartphones med android har du en ikon som visar inställningar. Ibland blir du tvungen att bläddra bland apparna. Du skall, i vilket fall, hitta ett sådant här kugghjul som du klickar på.

mer

Beroende på vilken skärm och upplösning du använder skall du hitta en ikon som visar säkerhet någonstans. Ofta får du klicka på mer innan du kommer fram till säkerhet.

sakerhet

Klicka på ikonen säkerhet. Brukar vara något med ett lås på.

okanda-kallor

Här skall du kunna hitta något som heter “Okända källor” med en kryssruta där du kan tillåta att installera program från annat än play butik. Kolla att du inte har ett kryss i denna rutan och din mobil skall vara i ordning.

Firman ger även 6 tips på hur du skyddar din smartphone från liknande attacker.

  1. Till att börja med: Undvik att klicka på länkar skickade med sms eller sms på din telefon. Du kan naturligtvis även ringa den “bekant” som står som avsändare och fråga om denne skickat dig något sådant på mobilen.
  2. Gör som ovan och kolla att kryssrutan är tom.
  3. Installera ett virusskydd för android
  4. Undvik öppna trådlösa nätverk. Det vill säga sådana utan lösenord.
  5. Installera en VPN på din smartphone.
  6. Var alltid försiktig. Tyvärr har inte android hunnit med att uppdatera sitt system då mobilmarknaden ökar något fantastiskt just nu. Så var alltid försiktig med hur du surfar och använder länkar i din mobil.Tagged with:
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Denna webbplats använder cookies. Läs mer här. Tillåter du ej cookies så klicka på