- Om bredbandsbloggen
- Bredband2
- Bahnhof
- Bredbandsbolaget
- Comhem
- Internetleverantör saknas
- Tele 2 Swipnet
- Telenor
- Telia
- Länkvänner
- Comwiq
- Glocalnet
- 3 mobila bredband
- Joors
- wifog
- Hallon
- Bravo bredband
- Cookies
- Ge ditt omdöme på din bredbandsleverantör, kolla vad andra tycker.
- Boxer
- Fellos
- Halebop
- Intressanta bloggar om säkerhet på nätet.
- Intressanta bloggar om IT support
- Vimla
- Ownit Bredband
- Roliga reklamfilmer
Är en leverantör som funnits ganska länge. De säger att de levererar det snabbaste bredbandet via adsl(telefonlinan) och här kan du upp till 24 Mbit. De har nu även mobilt bredband 4G med en saldospärr om du surfar utomlands. Skriv vad du tycker om Glocalnets bredbandstjänster.
Just nu försöker de hitta kunder med hjälp av dig. Du skall värva kunder och får då 200 kronor plus ett halvt års fritt abonnemang. Kan det bero på att gratisabonnemangen ökat? Se mer här>>>
Även glocalnet är uppköpt av telenor. Du hittar då driftinformation på samma sida som bredbandsbolaget>>> och telefonnumret är 020-222 222 eller 0455-331 000
[voting]
5 Responses to Glocalnet
Lämna ett svar Avbryt svar
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
januari 2021 M T O T F L S 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 iis.se bloggflöde
- Studerande allt mer negativa till sin egen skärmtidMer tid på internet, sämre undervisning och större missnöje med sin egen skärmtid. Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2020 visar att vårens omställning till distansundervisning har gjort de studerande mer negativa till sin digitala vardag. Inlägget Studerande allt mer negativa till sin egen skärmtid publicerades först på Internetstiftelsen.
- Svenskarnas digitala liv under pandeminHur har coronapandemin påverkat våra liv och våra digitala beteenden? Läs mer om resultaten från Svenskarna och internet 2020, hur den gjorts och hur pandemin påverkat vad vi gör på nätet. Inlägget Svenskarnas digitala liv under pandemin publicerades först på Internetstiftelsen.
- Så har internetvanorna förändrats de senaste 20 årenTillgången till internet har radikalt förändrat vårt sätt att leva och umgås. Här listar vi de förändringar som har påverkat våra internetvanor mest sedan millennieskiftet. Inlägget Så har internetvanorna förändrats de senaste 20 åren publicerades först på Internetstiftelsen.
- Så startade Sveriges äldsta undersökning om våra internetvanorI 20 år har undersökningen Svenskarna och internet sökt svaret på hur internet påverkar människor och samhället. Men hade det inte varit för en nyfiken journalist i Gävle hade undersökningen kanske aldrig blivit av. Inlägget Så startade Sveriges äldsta undersökning om våra internetvanor publicerades först på Internetstiftelsen.
- Möt desinformationsexperten Renée DiResta på InternetdagarnaRenée DiResta är en av världens ledande experter på digital propaganda och spridningen av vilseledande information på sociala nätverk. I november gästar hon Internetdagarna för att tala om hur både sant och falskt om coronaviruset frodas på nätet. Inlägget Möt desinformationsexperten Renée DiResta på Internetdagarna publicerades först på Internetstiftelsen.
- Därför är det viktigt med programmering i skolanIdag är programmering en del av läroplanen i grundskolan. Men om alla barn inte ska bli programmerare varför är det ändå så viktigt att kunna koda? Inlägget Därför är det viktigt med programmering i skolan publicerades först på Internetstiftelsen.
- Möt robotforskaren Kate Darling på InternetdagarnaKate Darling studerar den nya teknikens etiska konsekvenser, och hur samhället kan förbereda sig på AI-revolutionen. I november gästar hon Internetdagarna för att tala om det fördjupade samspelet mellan robotar och människor. Inlägget Möt robotforskaren Kate Darling på Internetdagarna publicerades först på Internetstiftelsen.
- Möt den digitala antropologen Payal Arora på InternetdagarnaPayal Arora studerar digitaliseringen hos världens fattigaste och vad som händer när nästa miljard människor tar steget ut på nätet. I november talar hon på Internetdagarna. Inlägget Möt den digitala antropologen Payal Arora på Internetdagarna publicerades först på Internetstiftelsen.
- Vad är ett demokratiskt samtal i en digital tid?De sociala plattformarna är där vi tar del av nyheter, kunskap och umgås. Det är också en plats för desinformation, propaganda och näthat. Hur säkrar vi ett demokratiskt samtal i en digital tid? Inlägget Vad är ett demokratiskt samtal i en digital tid? publicerades först på Internetstiftelsen.
- Hur säkert är ditt uppkopplade liv?I oktober genomförs den nationella kampanjen ”Tänk säkert” av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Polisen. Tillsammans med samarbetspartners belyser man digital kompetens och informationssäkerhet på nätet. Inlägget Hur säkert är ditt uppkopplade liv? publicerades först på Internetstiftelsen.
- Studerande allt mer negativa till sin egen skärmtid
Hackernews
- Researchers Discover Raindrop — 4th Malware Linked to the SolarWinds Attack 19 januari, 2021
- A Set of Severe Flaws Affect Popular DNSMasq DNS Forwarder 19 januari, 2021
- FreakOut! Ongoing Botnet Attack Exploiting Recent Linux Vulnerabilities 19 januari, 2021
- New Educational Video Series for CISOs with Small Security Teams 19 januari, 2021
- Apple Removes macOS Feature That Allowed Apps to Bypass Firewall Security 18 januari, 2021
- Researchers Disclose Undocumented Chinese Malware Used in Recent Attacks 18 januari, 2021
- NSA Suggests Enterprises Use 'Designated' DNS-over-HTTPS' Resolvers 16 januari, 2021
- WhatsApp Delays Controversial 'Data-Sharing' Privacy Policy Update By 3 Months 16 januari, 2021
- Joker's Stash, The Largest Carding Marketplace, Announces Shutdown 16 januari, 2021
- Experts Uncover Malware Attacks Against Colombian Government and Companies 14 januari, 2021
news
Säkerhetsbloggen
J Vaughan Nichols
- Not another Windows interface! 12 januari, 2021
- Fast, faster, fastest: a history of supercomputers from the CDC 6600 to Fugaku 10 december, 2020
- Apple takes the Mac to the cloud 8 december, 2020
- Mass-market Windows on the cloud will be here in the spring 9 november, 2020
- DOJ's antitrust fight with Google: how we got here 20 oktober, 2020
- WTH is happening with Office 365? 13 oktober, 2020
- At this point, 5G is a bad joke 17 september, 2020
- Four operating systems: One device. How the Chromebook will become the universal laptop. 10 september, 2020
- Is Microsoft finally getting its Windows update act together? 12 augusti, 2020
- Outlook Woes: I have no email and I must scream 17 juli, 2020
computerworld
- Google to cut off other Chromium-based browsers from access to services such as Sync 19 januari, 2021
- 14 items of office equipment replaced by iPhone 19 januari, 2021
- Give Google Docs some powerful new shortcuts 19 januari, 2021
- Chrome vs. Edge vs. Firefox: Which is the best browser for business? 19 januari, 2021
- Apple Watch may help in the fight against COVID-19 18 januari, 2021
- For Microsoft’s January patches, no all-clear (yet) 18 januari, 2021
- Easing into the new year with a modest January Patch Tuesday 15 januari, 2021
- Tech event calendar 2021: Upcoming US shows, conferences, and IT expos 15 januari, 2021
- Windows 10 Insider Previews: A guide to the builds 14 januari, 2021
- Apple makes welcome change to 'Big Sur' security for Macs 14 januari, 2021
Glöm inte att klicka på stjärnorna ovanför. Review eller betyg.
Tycker dessa skött sig dåligt sedan länge. Har haft problem med deras adsl. Hör flera som har problem med deras 3G också. kan bero på att den bara ger “teoreitskt” 6 Mb. Jag ger dem en etta.
[…] Glocalnet […]
Jag är besviken!
Hade Glocalnet tidigare och orsaken att jag bytte levereantör är följande.
Mitt internet slutade att fungera och jag kontaktade Glocalnet. Först ville de att man testade det vanliga med att slå av och på, bryta strömmen, reset:a modemet men inget fungerade. Glocalnet skickade ett nytt modem men det fungerade inte heller. De kollade internet trafiken och konstaterade att de blev avbrott hela tiden men det tog mer än en vecka att kolla vilket känns väldigt länge. Jag har Sector alarm till min fastighet och de sa att jag måste koppla bort larmet innan de skickade ut en tekniker. Jag gjorde som de sade och som kollade allt och kopplade ur alarmet och de var tvungna att komma två gånger vilket kostade mig 1200 kronor. Internet fungerade fortfarande inte och de kollade internet trafiken, vilket tog ytterligare en vecka. Sedan skickade de ut ytterligare ett modem och det fungerade inte heller. Jag låg på eftersom inget hände av sig själv och till sist fick jag ut en tekniker. Han konstaterade att internet in var bar men någat var fel med ip-konfigurationer som han trodde berodde på närmaste basstation som Telia hade. Glocalnet skicka ett svar efter två veckor att de allt fungerade som det ska, vilket det inte gjorde. Jag hade då varit utan internet i snart tre månader. Jag gav upp. Som ersättning behövde jag inte betala den period som jag inte hade internet (det verkar dessutom som att Glocalnet har missat detta avdrag). De kostnader som jag har haft är förutom Sector alarm är abonnemang på Viasat on demand, World Of Warcraft och möjligheter att jobba hemifrån.
Okej man ska vara objektiv och ge både bra och dålig kritik och här kommer den:
Positivt:
1) Ibland uppstår problem som inte är lätta för internetproffsen att lösa och mitt problem kanske var ett sådant.
2) Alla som jag var i kontakt med var trevliga och tillmötesgående.
Negativt:
1) Supporten fungerar inte bra och i mitt fall inte alls. Det tar alldeles för lång tid och man måste ligga på hela tiden för att något ska hända.
2) Glocalnet lägger för stort ansvar på abonnenten som ska kolla alla möjliga problem innan de skickar ut en tekniker.
3) De känns väldigt otillfredställande och märkligt att det ska ta tre månader för ett av Sveriges tre största internetföretag att fixa så det fungerar.
4) Man fick ge sitt omdöme om hur Glocalnet hade tillfredställt abonnentens behov efter alla samtal. Jag valde att svara efter tre och gav blandad kritik. De konstaterade att jag inte verkade vara helt nöjd och sa att de skulle ringa upp efter samtalet, vilket inte har hänt. Detta är orsaken att jag skriver här och nu.
5) Lång uppsägningstid så man få betala flera månader extra. Det är avtalsreglerat och inget att säga om men tre månader är lång tid tycker jag. Jag har kollat internet omdömen om Glocalnet och flera har haft problem med räkningar som kommer i alla fall trots avslutat abonnemang. Man får hoppas slippa detta strul i framtiden.
Mitt förslag till Glocalnet är att de ska behålla sin kundkontakt men se över sitt internetsupport som i mitt fall fall fungerade undermåligt. Jag anser att detta borde Glocalnet se över i sin organisation om företaget ska överleva marknaden på lång sikt.
Johan Bergh (en mycket besviken kund)
Stort tack för ditt proffsiga inlägg Johan.
Jag menar många av våra adsl-uppkopplingar(internet genom telefonjacket) plus mobila abonnemang har problem. Mycket på grund av att telelinan och mobila nätet inte pallar all trafik som det ser ut just nu. Du skriver telias lina. Frågan är då: är det mobilt eller internet genom telefonjacket du använder? Jag har sett problem på båda två. Både mobilt och med telejacket. När det gäller telia via telefonjacket har du ju ofta tv-linan in på samma och det innebär att det går ut över bandbredden(hastighet på linan) när alla tittar på tv om kvällen. Framförallt där det är många hushåll. När det gäller mobilt bredband känns det ofta som om supporten inte har koll på var basstationen för din lina ligger. Detta gäller även tele2, telenor och glocalnet.
Sedan detta med support. Ingen vill ju betala något för internet idag och det innebär leverantörerna är tvungna att dra in på någonting och frågan är då om det rätta är att dra in på supporten.
Jag har skickat en länk till våra inlägg här till press på glocalnet och vi får väl se om de är djärva nog att svara på kritiken.
Får ändå tacka för ett duktigt inlägg. Behöver du hjälp så har du all hjälp du kan få här på bredbandsbloggen. Du kan även kontakta oss på https://www.drivrutiner.net/kontakt/
Välkommen åter.